autóhűtő

Működési
elv

Felépítés

Karban-
tartás

Javítás

Képek

Játék

autóhűtő
autóhűtő
autóhűtő
autóhűtő
autóhűtő
autóhűtő


Felépítés

Az autóhűtők gyakorlatilag autótípusonként változnak, persze azért vannak átfedések az egyes típusok között, hisz a gyártóknak is egyszerűbb ha minnél kevesebb fajta alkatrészt használnak.


Kialakításuk szerint az autóhűtők két fő elrendezési forma szerint készülnek így megkülönböztetünk függőleges vagy vízszintes vízcső elrendezést.
A képeken is jól látszik hogy, még a függőleges elrendezésnél a vízcsövek függőlegesen helyeszkednek el és a víztér (vízzsák) alul és felül kapott helyet addig a vízszintes elrendezés tulajdonképpen egy 90 fokkal elforgatott függőleges hűtő.

A hűtők készülhetnek rézből, alumíniumból sőt régebben még vasból is készítettek autóhűtőket. Az alumínium hűtők vízzsákját gyakran műanyagból készítik.
A hűtő felépítése igen egyszerű tulajdonképpen két víztér és a közte lévő hűtőtömbből épül fel.
A tömb és a vízterek (vízzsákok) között tömítés biztosítja a rendszer tömítettségét.
A vízzsákokon található a befolyó és kifolyó csőcsonk melyeken érkezik és távozik a hűtőfolyadék. A hűtő tetején lévő csonkon érkezik a motortól a meleg, az alján lévő csonkon pedig távozik a motor felé a hűtött hűtőfolyadék.


A hűtőtömb nem más mint egymás melleti csövek sokasága melyekben a hűtőfolyadék áramlik. A csövek között hűtőbordák (léglamellák) találhatók.
A hűtőbordák a vízcsövek felületét növelik és ezáltal teszik hatásosabbá azok lehülését.A hűtőhöz csatlakozó föbb alaktrészek láthatók a képen.

Kezdőoldal

Linkek

Üzenőfal

E-mail

www.autohuto.uw.hu (Copyright © 2005 Minden jog fenntartva.)